Pulled chicken

Det är inte varje dag man har energi/tid till att göra en maträtt som tar längre tid men IBLAND kommer dessa tillfällen. När dessa tillfällen kommer kan det vara motiverande att göra något annorlunda - som exempelvis "pulled chicken".

Detta var en rätt enkel variant  även om det tog lite tid. Fann inspiration från mittkok.se!

1. Placera kycklingen i en form. Hacka gul lök i bitar och lägg runt om kycklingen.
2. Toppa kycklingen med en flaska barbeque sås, hackad vitlök och chili. Häll sedan över lite vatten.
3. Täck med folie och ställ in i ugnen på 200C i ca två timmar.
4. Ta ut kycklingen och rensa bort allt "kött".
5. Servera tillsammans med rotfrukter, guacamole och syldad rödlök (Koka ihop rödvinsvinäger och vatten, lägg sedan ner hackad rödlök och låt stå i 40 minuter).

fullkornslimpa fylld med frön

ingredienser 1 limpa

1 dl linfrön
1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1 msk sötning
5 dl hett kokt vatten
Blanda samtliga ingredienser ovan i en skål och låt stå 1 timme.

Lös upp 25 g jäst med 1 dl vatten och blanda med degen. Tillsätt sedan 6 dl dinkelmjöl. Knåda ordentligt. Låt jäsa en timme i rumstemperatur.

Smörj en brödform och häll mjöl runt kanterna. Ta ut degen på ett mjölat bort och platta till. Vik sedan in kanterna och forma till en limpa. Placera i brödformen.

Låt jäsa i rumstemperatur 1 timme eller i kylen några timmar.

Grädda sedan i ugnen på 200C i 30-40 minuter.

vegetarisk glutenfri lasagne

Ingredienser 4-5 portioner
100-150 g torkad sojafärs (Kung Markatta)
1 paket krossade tomater
1 gul lök + 2 vitlöksklyftor
1 paket gröna linser lasagneplattor
400 g lätt philadelphia
Riven ost
1/2 dl mandelmjölk
Valfriakryddor


1. Småkoka sojafärsen i vatten ca 10 minuter.
2. Hacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna.
3. Tillsätt sojafärsen med löken.
4. Tillsätt krossade tomater och kryddor och låt småkoka en stund.
5. Värm philadelphia och mandelmjölk i en kastrull.
6. Varva lasagneplattor, sojafärssås och philadelphia i en ugnsform. Toppa med riven ost! 
7. Grädda mitt i ugnen på 200C i ca 15-20 minuter.

Rabarber & Jordgubbspaj

På sommaren passar det bra med en smulpaj, eller hur? :) Jag har funnit ett bra recept ifrån tasty-health.se som jag vill dela med mig av! 

1. Mixa samtliga ingredienser antingen i en matberedare eller med en stavmixer - tillsätt mer vätska om den känns för torr:
2 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
1/2 dl whey complete vanilj eller annat mjöl
1 msk kokosolja
1 msk stevia strö
1/4 tsk kardemumma
1 msk vatten

2.
Sätt ugnen på 175C och dela smuldegen i två delar - den ena delen placerar du i en pajform med händerna. Denna gräddar du sedan i ca 5 minuter. 

3. Under tiden hackar du jordgubbar och rabarber! Blanda med lite stevia och 1,5 msk fiberhusk eller potatismjöl. Lägg sedan detta i pajformen.

På min youtube kan ni se en video kring hur jag gick tillväga: Madeleine Matses.

4. Tillsätt samtliga ingredienser i den "sparade" smuldegen: 1/2 dl havregryn, 1/2 msk kokosolja och 1/2 msk honung. Smula detta över pajformen.

Grädda sedan i ugnen 10-15 minuter! :) Jag serverade pajen med vaniljkvarg, mums.

proteinrika plättar/pannkakor

Det kanske bara är jag men jag låser mig lätt fast vid att det ska vara på ett visst sätt gällande recept. Speciellt när jag var oerfaren i köket. Nu vågar jag experimentera mer och byta ut olika ingredienser, det värsta som kan hända är att det blir misslyckat men då får man se "misslyckandet" som en lärdom istället och på så vis har man ju i slutändan lyckats lära sig något ;) 

För mig är det viktigt att använda det som finns hemma redan - både för miljöns och för ekonomins skull. Slöseri gillar jag inte! 

Ingredienser för en portion:
1/2 dl fullkornsmajsmjöl
1/2 dl proteinpulver
1 ägg
1 liten banan
1/2 dl soygurt
1 tsk fiberhusk
1/2 dl osötad mandelmjölk

Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer och stek som små plättar. En stor sked brukar räcka i mängd. Varva pannkakorna med en kesokräm där du mixar keso, kvarg och kanel. Toppa med bär! 

mini burgare

Sugen på hamburgare? Prova dessa enkla hamburgerbröd :)

Recept för 4 st små bröd eller 2 stora:
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
ca 250 g kvarg
(tillsätt mer kvarg och smeten känns för torr men smeten kan bli något smulig men ändå gå att forma till bröd)
salt/kryddor

Blanda ihop och forma till bröd - grädda i ugnen på 200 g i 15-20 minuter.

enkla linsbiffar

Jag har äntligen funnit ett recept på linsbiffar som är enkelt att göra och innehåller inga konstigheter, dröm! :) Jag gillar recept när det är rena ingredienser och inte allt för många. Jag minns inte exakt var jag fann receptet någonstans men det kan ha varit kung markattas tips! 

RECEPT LINSBIFFAR 3-4 port:

125 g röda linser
1 lök
1 ägg
1 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk chiliflagor
6-8 msk havremjöl (kan ersättas av havregryn)
1 näve bredbladig persilja
Havssalt och peppar
Kokosolja till stekning

 
Tillvägagångssätt:
Koka linserna efter förpackningsanvisning. Lägg därefter i en matberedare, tillsammans med övriga ingredienser och mixa till en färs. Låt färsen vila i cirka 15 minuter tills den sätter sig. Tillsätt lite mer havremjöl om färsen är för lös. Forma 8 biffar och stek på medelvärme i rikligt med kokosolja, cirka 4-5 minuter per sida, tills biffarna är gyllene och spröda.

Fish tacos

Tacos kan betyda olika för oss alla och går faktiskt att göra på många olika sätt om man är villig att utforska. Det behöver inte innehålla vitt bröd, nötfärs och gräddfil. Det går att göra tacos på ett mer hälsosamt vis! Nötfärsen kan du byta ut mot sojafärs, kycklingfärs, kalkonfärs eller som jag på bilderna har använt stekt torsk a la fish tacos. Vilken fisk som helst går ju såklart bra. 

Jag gjorde ett eget tortilla bröd samt mixade avokado, vitlök och kvarg till en krämig sås.

Tortilla brödet är tillagat på (för 4 st) - 2,5 dl havremjöl/majsmjöl, 1/2 tsk bakpulver, 1/2 tsk fiberhusk, 5 äggvitor och 2,5 dl vatten samt valfria kryddor. Låt smeten stå en stund innan du steker tortillas. Jag inspirerades av tastyhealth.se

marinerad tofu

Jag är nog en person som mår bra av stimulans. Jag gillar inte att känna att jag "står still". Jag vill hela tiden känna att jag tar mig framåt i livet. Att jag utvecklas. Det är inte alltid möjligheterna kommer och knackar på dörren. Ibland får man vara sin egna lilla utforskare och kanske man finner något nytt man tycker om och vill fortsätta med.

Jag har "tröttnat" lite på att ständigt äta fisk och kyckling/kalkon. Nötkött äter jag extremt sällan. Jag nämnde tidigare att jag börjat utforska mer vegetariskt och jag spinner vidare på den och har nu provat att äta tofu. Lärdomen var att det är något som behöver tillsättas med mycket smak då tofun i sig är väldigt smaklös. Jag som sällan kryddar.

Jag bad om lite tips och jag marinerade tofun i tamarisoja (som jag ääälskar och hade tur att jag hade hemma i kylskåpet) tillsammans med vitlök, ingefära, kokosolja och färsk persilja. Jag stekte sedan tofun tillsammans med grönkål, lök och tomater. Yum!!! Jag provade att frysa in två matlådor och hoppas att det är lika gott (i alla fall nästan) när det ska tas fram för att ätas.

veganskt bröd

Ett veganskt bröd som kräver lite tid - en syssla när man ska spendera en dag hemma eller så!

Jag fann receptet på bloggen supermat.mabra.com

Recept:
2,4 dl solroskärnor
1,2 dl linfrön
1,2 dl nötter (jag uteslöt nötterna)
3,6 dl havregryn
2 msk chiafrön
4 msk fiberhusk
salt
3 msk smält smakfri kokosolja
3,6 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser och smält kokosoljan. Blanda kokosoljan med vattnet och tillsätt sedan i smeten. Rör om ordentligt och häll smeten i en brödform. Låt brödet vila i rumstemperatur i minst två timmar.

Baka brödet på 175 grader i 20 minuter. Vänd på brödet och placera på ett galler. Baka ytterligare i 30-40 minuter. Låt svalna.

linsgryta - gott och mättande!

Jag är inte vegetarian men jag har smått börjat utforska vegetariska rätter! Jag upplever att det är svårt att hitta enkla alternativ till att byta ut exempelvis kycklingfilé då de flesta "färdigrätter" innehåller konstigheter. Jag vill välja ren mat! Det jag har fastnat för hittils är att tillaga en linsgryta eller köpa "torr" sojafärs som du blötlägger själv innan tillagning. 

Linsgrytan gör jag helst på röda linser men har även provat med gröna och beluga linser. Ibland har jag i kokosmjölk vilket gör grytan ännu godare enligt mig! :) 

Jag steker lök, vitlök, morot (riven eller i bitar) och kryddor (ingefära, kanel, salt, någon färsk krydda). Jag tillsätter sedan linser, krossade tomater och eventuellt kokosmjölk samt lite vatten. Detta låter jag småkoka i ca 20 minuter och serverar oftast till råris. 

enkelhet i vardagen

Varför krångla till det? Utgå ifrån naturliga råvaror med färgglada grönsaker och du får en härlig måltid. Min kost består till stor del av samma råvaror under hela veckan med en liten twist här och där. Jag trivs med det och jag vet att min kropp får i sig det den behöver. Till helgen är jag ibland mer fri och experimenterar, äter på restaurang eller provar något nytt recept. Det är min balans!

lasagne

Vill du dra ned på rött kött och pasta? Prova då att göra en lasagne på detta vis. 

Jag älskar att utbudet är så bra idag och att det finns mycket att utforska i matväg! :) 
Jag sprang på lasagneplattor gjorda på bönor (risenta) och har sedan dess testat att göra lasagne med dessa flera gånger och det blir verkligen toppen enligt mig! 

Jag gör som en "vanlig" köttfärssås men jag byter ut nötfärs till kycklingfärs eller kalkonfärs (steker färs, lök, kryddor och krossade tomater). Medan såsen står och puttrar värmer jag lätt philadelphia och osötad mandelmjölk i en kastrull (mängd beror på hur mycket du ska göra men 1-2 paket philadelphia brukar räcka). Jag varvar sedan såserna med lasagneplattor och avslutar med att toppa med riven ost. Detta gratineras i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader. Prova!

Tips: Prova också att varva med keso istället för philadelphia.

En sötare omelett

Omelett har jag tidigare förknippat med något matigt - fylld med exempelvis ost, tomat och andra "matigare" livsmedel. Ingenting som jag tycker lockar något vidare till frukost eller kvällsmål. 

Jag äter gärna en sötare variant och denna tillagar jag såhär: 
Jag vispar ihop 1 helt ägg, 4 äggvitor, lite kokosmjöl, kanel, kardemumma, gurkmeja och lite vätska. Detta steker jag i kokosolja på medelhög värme under några minuter innan jag vänder och steker någon minut till. 

Jag serverar gärna denna omelett med massa hallon, en avokadokräm och lite annan topping! En stor favorit hos mig :)

lax med fetaosttäcke, rotfrukter och spenatsallat med granatäppelkärnor

Enkel och näringsrik mat är det som jag föredrar! En favorit är att mixa fetaost tillsammans med lite kvarg, vitlök och basilika som jag sedan toppar laxfiléerna med. Till detta äter jag oftast rotfrukter och några favoriter är sötpotatis, palsternacka och zucchini.

Granatäpplekärnor är både gott, nyttigt och gör sig fint i en sallad.

blomkålspizza

Jag sade tack och hej till "vanlig" pizza för längesen - idag strävar jag efter att ge min kropp den bästa möjliga näringen.

När helgen kommer och det finns lite mer tid i köket så är ett tips att unna dig själv en hälsosam pizza! 

Ingredienser per portion
200 g blomkål
1,5 tsk fiberhusk
1 msk hirsflingor/gryn
2 äggvitor
1-2 msk riven ost
Valfria kryddor

Mixa blomkålen i en matberedare och krama ur vätskan i en handduk. Blanda blomkålen med resterande ingredienser i en bunke. Bred ut på en plåt och grädda i ugnen på 220 grader i ca 20-25 minuter.

Toppa med valfria ingredienser och baka ytterligare i 10-15 minuter.

Jag brukar dela pizzan i fyra delar när den är färdig så att den håller ihop bättre. 

Inspiration ifrån tasty-health.se

pannkakor

proteinrika

Klassiska pannkakor i all ära men om vi ser ur ett näringsperspektiv kan dessa vara att föredra, om ni frågar mig!

Ingredienser per portion
1 dl gryn (havre/bovete)
1 skopa proteinpulver
1/2 banan alt äppelmos
1 ägg
2 msk kvarg
1/2 dl mandelmjölk

Mixa med stavmixer och stek i plättstorlek 1-2 minuter per sida.

smoothiebowls

Jag älskar smoothiebowls! Fördelen med att äta smoothiebowls är att du kan tillsätta så mycket nyttigheter - om du vill. Jag gör mina smoothiebowls på liknande sätt varje gång och utgår alltid ifrån det som jag har hemma!

Smoothiebowl för två skålar:
1 avokado
1 banan
200 g frysta bär
100 g acai (macacos)
100 g kvarg
1/2 dl mandelmjölk
färsk ingefära
1 tsk vetegräspulver

(ibland har jag även i grönkål, färsk gurkmeja, kakao, bladspenat) Var kreativ! :)

Boktips: "Smoothiebowls" för mer inspiration.

paleopaj

Pajdeg:
– 3 dl mandelmjöl
– 1/2 dl skalade sesamfrön
– 1 msk fiberhusk
– 2 msk smält kokosolja
– 1 ägg
– 1 tsk salt

Fyllning:
– 50 g svamp
– 1 ägg + 1 äggvita
– 1/4 dl mandelmjölk
– salt & peppar
– 50 g spenat
– 50 g riven parmesan
– ev en proteinkälla (jag tog stekt kyckling)

Blanda ingredienser till pajdegen och bre sedan ut i en form. Man får ha lite tålamod och trycka ut degen försiktigt. Hacka med en gaffel.

Förgrädda i ugnen i 10 minuter på 200 C. Stek svamp och ev kyckling.

Vispa ihop ägg, äggvita och mandelmjölk + kryddor.
Lägg sedan i svamp, spenat och ev kyckling.
Häll över fyllningen och grädda på 225 grader i 10 minuter.
Häll sedan på riven parmesan och grädda ytterligare i 10 min.

Recept: Jonas Lundgren 2016 "Jonas Paleo kök"

linsgryta med zoodles

Ingredienser till grytan:
1,5 dl svarta belugalinser
1 paket krossade tomater
1 lök + vitlök
1 riven morot
1 näve bladspenat
Lantbuljong (jag tog grönsaksbuljong)
3 dl vatten
Kryddor

Koka först ihop vatten, linser, lök och buljong tills vattnet är borta. Tillsätt sedan krossade tomater, morot, spenat och kryddor.
Låt koka ihop en stund! Servera med zoodles, pasta eller vad du önskar.

Recept med inspiration ifrån Life's kundtidning.